Tumor-First werkwijze 

Op 1 augustus 2020 is een landelijk project gestart, gefinancierd door KWF, voor de implementatie van een nieuwe vorm van genetisch onderzoek naar o.a. BRCA mutaties bij patiënten met een ovariumcarcinoom, de zogenoemde ‘Tumor-First’ werkwijze. 

Met de Tumor-First werkwijze streven we er na om op een efficiënte en effectieve manier onder alle patiënten met ovariumcarcinoom, de vrouwen met een erfelijk verhoogd risico op te sporen. Door deze werkwijze landelijk te implementeren kan er bij meer vrouwen met ovariumcarcinoom een erfelijke aanleg opgespoord worden, waardoor de behandeling kan worden aangepast. Daarnaast kan er bij meer familieleden borst- en eierstokkanker worden voorkómen of vroegtijdig worden opgespoord. Implementatie zal leiden tot minder praktijkvariatie in Nederland en creëert de gelegenheid om de kwaliteit van de testen te garanderen.

                                  

Tumor-First werkwijze                        


Toolbox

Deze toolbox bestaat uit informatiemateriaal en hulpmiddelen om de toepassing van de Tumor-First werkwijze te ondersteunen en is ingedeeld in 3 categorieën:
- informatie en educatie
- praktische tools en checklists voor uitvoering en verslaglegging
- monitoring en feedback   
Deelnemende centra

Alle gynaecologisch-oncologische centra ondersteunen de ziekenhuizen in hun regio bij het implementeren van de Tumor-First werkwijze.