Via deze pagina houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen met betrekking tot de implementatie van de Tumor-First werkwijze.

Publicatie Familial Cancer

In mei 2024 is het artikel "Optimizing the detection of hereditary predisposition in women with epithelial ovarian cancer: Nationwide implementation of the Tumor-First workflow" gepubliceerd in Familial Cancer.

Tumor-First online bijeenkomst 7 mei 2024

Op dinsdag 7 mei 2024 was er een landelijke online Tumor-First bijeenkomst. 

  • 75 deelnemers
  • De meest recente monitor data van de implementatie van Tumor-First werd gedeeld inclusief adviezen voor het behoud van TF na afloop van het project. 

Interview gynaecoloog Joanne de Hullu Topic gynaecologie

Gynaecoloog dr. Joanne de Hullu is door Topic Gynaecologie geinterviewd over Tumor-First. Het interview is hier terug te lezen.

 

Tumor-First symposium in Jaarbeurs Meet-up in Utrecht.

Op donderdag 7 september 2023 was het landelijke Tumor-First symposium in de Jaarbeurs in Utrecht. 

  • 84 zorgprofessionals aangemeld – vertegenwoordigers van 14 disciplines.
  • Naast update en resultaten van het project zijn er ook door centra best practices gedeeld inclusief tips& tricks.
  • Ontzettend positieve feedback gekregen over het symposium.

Publicatie Kosteneffectiviteitsanalyse in Gynecologic Oncology

In juli 2023 is het artikel "The most efficient and effective BRCA1/2 testing strategy in epithelial ovarian cancer: Tumor-First or Germline-First?" gepubliceerd in gynecologic oncology. U kunt het artikel hier lezen.

 

Alle centra in Nederland zijn over op Tumor-First

Een mijlpaal; Vanaf maart '23 zijn alle centra in Nederland overgegaan op de Tumor-First werkwijze!  

POdcast over Tumor First - NTVG

In deze podcast geeft Prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge een korte toelichting waarom Tumor-First zo belangrijk is bij ovariumcarcinoom. U kunt de podcast hier luisteren.

 

Publicatie in Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

PhD studente Vera Witjes en Prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge hebben namens het projectteam een overzicht gemaakt met alle belangrijke aspecten van deze werkwijze. Hiermee hopen we landelijk Tumor-First nog meer onder de aandacht te kunnen brengen bij álle betrokkenen. Het artikel is hier te lezen: Erfelijkheidsonderzoek bij ovariumcarcinoom | NTvG

Midterm Tumor-First bijeenkomst

Op dinsdag 30 augustus 2022 is de landelijke Midterm Tumor-First bijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst is er in een aantal interactieve sessies een update gegeven over de voortgang van het Tumor-First project inclusief de eerste resultaten van de onderzoeksprojecten. Daarnaast was er ruimte voor discussie in Break-out rooms. U kunt op deze pagina meer informatie vinden over deze bijeenkomst. 

Interview Oncology up to date

Prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge en dr. Joanne de Hullu zijn over Tumor-First geïnterviewd voor het tijdschrift Oncology up to date. Het volledige interview is hier terug te lezen.


FOCUS groep artikel gepubliceerd in FAMILIAL CANCER

Op 16 mei 2022 is het focusgroep artikel met als titel "Healthcare professionals’ perspectives on implementation of universal tumor DNA testing in ovarian cancer patients: multidisciplinary focus groups" gepubliceerd in Familial Cancer. U leest het artikel hier


Tumor-First presentatie op pathologie dagen

Op 1 april 2022 heeft PhD studente Vera Witjes een presentatie over het Tumor-First project gegeven tijdens de pathologie dagen in Eindhoven.


Review gepubliceerd in Gynecologic Oncology

Op 23 oktober 2021 is het review "Probability of detecting germline BRCA1/2 pathogenic variants in histological subtypes of ovarian carcinoma. A meta-analysis" gepubliceerd in Gynecologic Oncology. U leest het review hier


Nationale bijeenkomst

Op 25 mei 2021 heeft er een nationale informatiebijeenkomst plaatsgevonden waarbij alle betrokkenen bij de Tumor-First werkwijze zijn geïnformeerd over het Tumor-First project en de huidige stand van zaken. De veelgestelde vragen en antwoorden kunt u hier terugvinden.


Multidisciplinaire focusgroepen

Geplaatst op 31 maart 2021
Met behulp van 3 multidisciplinaire focusgroepen zijn de belemmerende en bevorderende factoren voor het implementeren van de Tumor-First werkwijze in kaart gebracht. 

Tumor-First project in NTVG

Geplaatst op 13 november 2020

Het Tumor-First project is op 11 november onder de aandacht gebracht in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG). U kunt het volledige artikel hier lezen.

 

Tumor-First project officieel gestart

Op 1 augustus 2020 is het KWF implementatie project Tumor-First officieel gestart.