Tumor-First werkwijze 

Op 1 augustus 2020 is een landelijk project gestart, gefinancierd door KWF, voor de implementatie van een nieuwe vorm van genetisch onderzoek naar o.a. BRCA mutaties bij patiënten met een ovariumcarcinoom, de zogenoemde ‘Tumor-First’ werkwijze. 

De Tumor-First werkwijze houdt in dat het tumor-DNA van patiënten met ovariumcarcinoom bij diagnose onderzocht wordt op de aanwezigheid van pathogene varianten van onder andere de BRCA1- en BRCA2-genen. Alleen vrouwen met een afwijkende uitslag van deze tumor-DNA-test komen in aanmerking voor een DNA-onderzoek van bloedcellen, om een erfelijke aanleg op te kunnen sporen.

Door deze werkwijze landelijk te implementeren kan er bij meer vrouwen met ovariumcarcinoom een erfelijke aanleg opgespoord worden, waardoor de behandeling kan worden aangepast. Daarnaast kan er bij meer familieleden borst- en eierstokkanker vroegtijdig worden opgespoord. Implementatie zal leiden tot minder praktijkvariatie in Nederland en creëert de gelegenheid om de kwaliteit van de testen te garanderen.

                                  

 

Tumor-First bijeenkomst 7 mei 2024

Op dinsdag 7 mei vindt er een online Tumor-First bijeenkomst plaats.
Hieronder vindt u het programma.

U kunt zich via deze link aanmelden.


Toolbox

Deze toolbox bestaat uit informatiemateriaal en hulpmiddelen om de toepassing van de Tumor-First werkwijze te ondersteunen en is ingedeeld in 3 categorieën:
- informatie en educatie
- praktische tools en checklists voor uitvoering en verslaglegging
- monitoring en feedback   




Deelnemende centra

Alle gynaecologisch-oncologische centra ondersteunen de ziekenhuizen in hun regio bij het implementeren van de Tumor-First werkwijze.